Desem Spelt Volkoren Vlokken 1/2 Gesneden

1584.002

Spelt is een soort grove tarwe. Het kan gegeten worden in plaats van gewone tarwe. De smaak is iets anders dan die van gewone tarwe. De kafjes van gewone tarwe laten ook heel makkelijk los, terwijl die van de speltkorrel zeer vast zitten. Dit betekent dat ze er met een pelmolen afgepeld moeten worden voordat de speltkorrel gemalen kan worden.

Het type spelt wat we gebruiken in de rothkorn spelt.

Geschiedenis:
Spelt is ontstaan in het Midden-Oosten, waar de soort al minstens 3000 jaar wordt verbouwd. In de Middeleeuwen werd spelt verbouwd in Europa in Zwitserland en Duitsland en Tirol. Spelt speelde een grote rol in de voedingsleer van de heilige Hildegard van Bingen. In de twinstigste eeuw is spelt bijna geheel verdrongen door gewone tarwe, omdat speltgraan minder opbrengt per hectare, en omdat het pellen in de pelmolen extra tijd en geld kost.

Spelt weer in opkomst:
Spelt komt nu weer in de belangstelling bij de biologische landbouw omdat het minder bemesting nodig heeft, beter resistent is tegen ziekten, en een zogenaamde harde korrel met een hoog gehalte aan gluten heeft wat gunstig is voor het bakken van brood. Dit hoge gehalte aan gluten zorgt er overigens wel voor, dat spelt niet geschikt is voor mensen met coeliakie (gluten-intolerantie), wel bijzonder geschikt voor mensen met tarweallergie.

Spelt wordt tegenwoordig verbouwd in Zwaben (rassen: Bauländer Spelz, Schwabenkorn), Zwitserland, Oostenrijk (rassen: Hubel, Ostro) en België (rassen: Hercule, Redouté, Rouquin). Andere rassen die in Duitsland geteeld worden zijn Emilius, Franckenkorn (ontwikkeld door een zekere Franck, zonder verband met het land Franken), Holstenkorn en Oberkulmer Rotkorn.

Dit speltbrood is gebakken met 100% zuurdesem of natuurdesem brood. Ideaal voor mensen met een overgevoeligheid voor tarwe en gist.

het brood is gemaakt van 100% volkoren speltmeel!Aantal
2
46

Productinformatie

Dit zuurdesem of natuurdesem brood is gebakken met spelt. Het type spelt wat we gebruiken in de rothkorn spelt. Ideaal voor mensen met een overgevoeligheid voor tarwe en gist.

Beschikbaarheid

Dit product is beschikbaar op dinsdag, woensdag, vrijdag en zaterdag.Allergenen stoffen

Gluten, Soja

Bewaaradvies

Er zijn mensen die het lekker vinden brood van 6 dagen oud te eten, maar over het algemeen kan men zeggen dat grootbrood, mits goed verpakt, 3 dagen houdbaar is. Na 3 dagen neemt de smaak en de malsheid van het brood af. De voedingswaarde echter wordt er naarmate brood langer ligt niet minder op. Brood kan het beste bewaard worden in een afgesloten broodtrommel in een plastic zak. Hierdoor blijft het brood het langst zacht en mals. Voor mensen die van brood houden met een krokante korst is het raadzaam het brood in een papieren broodzak te bewaren. Men dient er wel voor te zorgen dat de broodtrommel schoon is, dus zonder kruimels en condens. Tips bij het invriezen van brood: * Haal het brood zo vroeg mogelijk bij de bakker, dan is het super vers, waarna u het zo snel mogelijk in de diepvries legt. * Niet teveel broden in één keer invriezen. * De broden niet tegen elkaar aan in de vriezer leggen, maar zorgen voor voldoende tussenruimte zodat de vrieskoude er goed bij kan komen. * Tijdens het invriezen van het brood de vriezer gesloten houden voor ca. 6 uren. * Niet diverse produkten tegelijk invriezen (bijv. vis,vlees,brood en gebak) Dit kan een nadelig smaakeffect hebben. * Brood gesneden invriezen. * Voor het goed invriezen van brood is een goede vriezer nodig.

Deze informatie afdrukken